ΓΝΩΣΙΑΚΗ - ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΙΚΗ ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ (CBT)

Τι είναι η γνωσιακή - συμπεριφορική ψυχοθεραπεία;

Η Γνωσιακή ή Γνωστική θεραπεία έχει βρεθεί σε εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες να είναι αποτελεσματική για την θεραπεία πολυάριθμων ψυχικών διαταραχών, όπως της κατάθλιψης, των διαταραχών άγχους, των διατροφικών διαταραχών, και της κατάχρησης ουσιών, ενώ τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται και στις διαταραχές προσωπικότητας.

Έχει αποδειχθεί επίσης ότι είναι αποτελεσματική ως μια συμπληρωματική θεραπεία στην φαρμακοθεραπεία για σοβαρές ψυχικές διαταραχές όπως η διπολική διαταραχή και η σχιζοφρένεια. Ακόμη βρίσκει εφαρμογή σε ψυχολογικά προβλήματα όπως οι δυσκολίες στις σχέσεις και στο γάμο ή ο εθισμός στο σεξ, στο ίντερνετ ή στα τυχερά παιχνίδια.

Η Γνωσιακή ή Γνωστική θεραπεία έχει επεκταθεί για εφαρμογή και για τους εφήβους και τα παιδιά, ζευγάρια, και οικογένειες. Η αποτελεσματικότητά της επεκτείνεται στην συμπληρωματική θεραπεία ιατρικών διαταραχών με έντονο ψυχοσωματικό στοιχείο, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, το προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης, η υπέρταση, η ινομυαλγία, η κατάθλιψη μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου, ο διαβήτης, η ημικρανία, και ψυχοσωματικών νοσημάτων όπως οι χρόνιες διαταραχές πόνου. Σε αντίθεση με άλλες μορφές ψυχοθεραπείας, η γνωστική θεραπεία είναι συνήθως πιο συγκεντρωμένη στο παρόν, διαρκεί ένα σχετικά περιορισμένο χρονικό διάστημα, και επικεντρώνεται κατά προτεραιότητα την επίλυση προβλημάτων στο εδώ και τώρα. Επιπλέον, οι ασθενείς βοηθούνται στο να μάθουν συγκεκριμένες δεξιότητες που μπορούν να χρησιμοποιήσουν για το υπόλοιπο της ζωής τους. Αυτές οι δεξιότητες προκύπτουν μέσα από τον προσδιορισμό διεργασιακών λαθών τους στη σκέψη, την τροποποίηση βαθύτερων πεποιθήσεων, που ονομάζουμε «σχήματα» και τελικά την αλλαγή των προτύπων συμπεριφοράς ως προς τους άλλους.

Σε τι διαφέρει η γνωσιακή - συμπεριφοριστική από τις άλλες ψυχοθεραπείες;

Η γνωσιακή - συμπεριφοριστική επικεντρώνεται στο παρόν, στα τωρινά σου προβλήματα. Αν τα τωρινά σου προβλήματα σχετίζονται με συναισθηματικές δυσκολίες του παρελθόντος, τότε γίνεται αναφορά στο παρελθόν για να βρεθούν οι συσχετίσεις και να αποκτήσει νόημα η προβληματική συμπεριφορά. Είναι δομημένη και σταθερά προσανατολισμένη στους στόχους. Έχει βραχεία διάρκεια καθώς επιδιώκει την όσο το δυνατόν συντομότερη αλλαγή της προβληματικής συμπεριφοράς. Ο θεραπευτής έχει ενεργητικό ρόλο στην θεραπευτική διαδικασία. Η συνεργασία μεταξύ θεραπευτή και θεραπευόμενου είναι σημαντική. Από κοινού θα θέσετε τους επιθυμητούς στόχους, θα αποφασίσετε για τις τεχνικές που θα εφαρμοστούν, θα καταστρώσετε το θεραπευτικό σχέδιο που θα σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τις δυσκολίες σας και θα συμφωνήσετε για τον τρόπο αξιολόγησης της πορείας της θεραπείας σας.

Χάρτης - Ιατρείο